Google’s focus op betrouwbaarheid en jouw kansen in de zoekresultaten

Voor SEO’s is het navigeren door het landschap van Google’s algoritme als het beheersen van een complexe en steeds veranderende kunstvorm. Voor Niet-SEO’s is het vooral een blackbox waar geen touw aan vast te knopen is. Waarom presteert mijn concurrent, die minder goede content en minder goede producten heeft, beter dan ons prachtige bedrijf? Google zou eens moeten weten wat voor een meerwaarde wij bieden. 

De reden ligt vaak in de signalen die je website en bedrijf uitstralen op het gebied van betrouwbaarheid. En dat gaat verder dan alleen de autoriteit van backlinks. Het draait om het totaalplaatje: hoe Google jouw website en merk waardeert op aspecten zoals relevantie, consistentie en betrouwbaarheid.

TL:DR: Google lijkt een steeds grotere waarde te hechten aan de betrouwbaarheid van niet alleen merken, maar ook van de auteurs van de content die geindexeerd wordt. Hier ligt dan ook een grote kans voor challengers in de markt om de gevestigde orde te verslaan in de zoekresultaten. Lees in het artikel welke acties jij kan ondernemen.

Ga direct naar:

    Google’s toenemende focus op betrouwbaarheid en kwaliteit

    Dat Google waarde hecht aan betrouwbaarheid is geen nieuw inzicht, maar de afgelopen tijd zijn er steeds meer signalen die deze trend versterken. Later gaan we dieper in op de specifieke signalen, maar de kern draait om een duidelijke verschuiving naar meer kwaliteit en betrouwbaarheid in de zoekresultaten. Enkele opvallende ontwikkelingen:

    • Nadruk op de kwaliteit en betrouwbaarheid van content. Denk aan het verlagen van de zichtbaarheid van talloze affiliate websites die beweren ‘de beste’ producten te hebben getest en in lijstjes te hebben verwerkt zonder deze ook daadwerkelijk te hebben getest. Het omgekeerd verhogen van de zichtbaarheid op conversiegedreven zoektermen van directe merken en eindverkopers.
    • Algoritme aanpassingen die inspelen op behavior metrics en het achterhalen van een geschikte match en betrouwbaarheid aan de hand van gedrag.
    • Algoritme aanpassingen gericht op helpful content. Dit zegt Google natuurlijk ook al jaren te doen, maar toch zag je vaak nog content van lage kwaliteit ranken. Dit lijkt nu echt verleden tijd te zijn.
    • Algoritme aanpassingen waarbij volledige websites zijn verwijderd. Dit kan overigens ook deels handmatig zijn gedaan.

    Wat zijn dan mogelijk de signalen die Google gebruikt voor betrouwbaarheid?

    Hoewel niemand precies weet welke signalen Google gebruikt om betrouwbaarheid te beoordelen, zijn er door data-analyse en experimenten diverse aanwijzingen blootgelegd. Hieronder bespreken we enkele mogelijke factoren die invloed hebben op de “betrouwbaarheidsfactor,” welke op zijn beurt een rol speelt in Google’s algoritme.

    Historie

    Domeinleeftijd en continuïteit: Websites met een langere geschiedenis en consistent actieve aanwezigheid worden vaak als betrouwbaarder beschouwd. Dit komt doordat deze domeinen een trackrecord hebben dat Google kan analyseren.

    Sandbox-theorie: Nieuwe websites lijken soms moeite te hebben om snel hoog te ranken, mogelijk vanwege een ‘proeftijd’. Hoewel Google de zogenaamde “Sandbox” ontkent, blijft dit een veelbesproken onderwerp in de SEO-wereld.

    Merk(volume)

    De mate waarin een merk online wordt genoemd of gezocht, wordt steeds belangrijker. Sinds de Google Core Updates van 2024 lijkt Google een voorkeur te hebben voor sterke merken met veel zichtbaarheid.

    Externe signalen & Platformen

    Sociale media-activiteit: De aanwezigheid en interactie van merken op sociale media kan een indicatie zijn van hun relevantie. Wij geloven niet dat activiteiten als likes en shares direct invloed hebben binnen Google, maar het draagt indirect wel bij aan je aanwezigheid als merk. Google kijkt mogelijk naar de omvang en betrokkenheid van social media-accounts als signaal.

    Betrouwbare reviewplatformen: Google gebruikt een lijst met vertrouwde reviewplatformen, waarvan beoordelingen waarschijnlijk meetellen in de betrouwbaarheidsscore.

    Interactie

    Gebruikersgedrag: Signalen zoals tijd op de pagina, bouncerates, klikfrequenties (CTR), navigatiegedrag en conversieratio’s kunnen Google inzicht geven in de relevantie en betrouwbaarheid van een website.

    Focus op nuttige content: John Mueller van Google benadrukte dat de update van augustus erop gericht is om content te highlighten die gebruikers echt nuttig vinden en de zichtbaarheid te verminderen van content die voornamelijk is gemaakt om goed te presteren in zoekresultaten. Dit wijst op een verschuiving naar het waarderen van gebruikersinteractie boven traditionele autoriteit. De feedback van Google toont een voorkeur voor content van kleinere of onafhankelijke uitgevers die unieke, waardevolle informatie bieden.

    Opvallend omdat Google zelf altijd heeft ontkent deze data te gebruiken, maar met het algoritme lek, de woorden van John Mueller en de bevestiging van de voormalige Senior VP van Google lijkt dit geen gerucht meer, maar een feit.

    ”How users interact with a site is one of those signals. – Amit Singhal, former senior VP at Google”

    Backlinks

    Het ontvangen van links van externe websites naar de website van jouw bedrijf. Deze backlinks worden door Google opgepakt en meegenomen als een ‘stem’ van betrouwbaarheid. Wanneer een website met een hoge mate van betrouwbaarheid (nieuwsmedia of website van universiteiten) verwijst naar een andere website doet Google hoogstwaarschijnlijk een aanname dat de website waarnaar verwezen wordt ook betrouwbaar is. Waarom zou de website daar anders naar verwijzen.

     

    Backlinks en het verkrijgen van backlinks met linkbuilding is altijd een punt van discussie binnen SEO en marketing, maar ook wij merken keer op keer dat het effect van backlinks aan te tonen is. Uiteraard wel altijd op een correcte wijze, want het kan ook een omgekeerd negatief effect veroorzaken.

    Auteurs & Experts

    Expertise & Autoreit: expertise, autoriteit en bekendheid van de persoon die de content heeft geschreven of heeft gepubliceerd.

    Wat ons betreft een inmiddels onmisbare schakel in een goede SEO strategie.

    Google heeft met E-E-A-T (Experience, Expertise, Authortativeness, Trustworthiness) het model uitgebreid waarmee het content beoordeelt. Voorheen was dit nog wat vaag, maar analyses duiden nu steeds meer op het feit dat Expertise in nauwe verbinding staat met de aantoonbare expertise van de auteur.

    Auteursspecificatie: Content geschreven door deskundige auteurs of interne experts kan de betrouwbaarheid van een website sterk verhogen. Dit maakt de rol van auteurs cruciaal in een moderne SEO-strategie.

    Waarom hecht Google steeds meer waarde aan betrouwbaarheid?

    De exacte reden waarom Google meer nadruk legt op betrouwbaarheid is iets wat alleen Google zelf precies weet. Toch kunnen we, door logisch na te denken en de ontwikkelingen te analyseren, een aantal mogelijke verklaringen geven:

    Kritiek op de zoekresultaten

    Sinds het ontstaan van Google is er regelmatig kritiek op wat er in de zoekresultaten verschijnt. Veelgehoorde klachten zijn:

    • Voorkeur voor grote merken: Google zou te veel de focus leggen op gevestigde namen en kleinere spelers minder kans geven.
    • Gebrek aan personalisatie: De resultaten sluiten niet altijd goed aan op de specifieke behoeften van gebruikers.
    • Relevantieproblemen: Websites die weinig waarde bieden worden soms nog steeds prominent getoond.

    Hoewel deze kritiek niet nieuw is, wordt de noodzaak voor verbetering groter door de opkomst van nieuwe concurrenten. Partijen als Chat/SearchGPT, Perplexity en andere zoekmachines welke ondersteunt worden met AI en aan een opmars bezig zijn. Hierdoor wordt de noodzaak voor Google om betere resultaten te tonen urgenter.

    Opkomst van AI-gedreven zoekmachines

    Nieuwe spelers zoals ChatGPT, Perplexity en andere AI-ondersteunde zoekmachines bieden alternatieven die zoekers beter kunnen bedienen. Deze tools bieden unieke mogelijkheden, zoals:

    • Geavanceerde zoekopdrachten combineren: Gebruikers kunnen bijvoorbeeld vragen om specifieke producten te vergelijken, zoals: “Toon me vijf damesfietsen geschikt voor iemand van 1,65m en vergelijk deze op functionaliteit.”
    • Direct bruikbare antwoorden: Deze platforms leveren vaak diepgaande en contextueel relevantere antwoorden dan de traditionele zoekresultaten van Google.

    Een voorbeeld: Het combineren van zoekopdrachten.
    “Ik ben op zoek naar een fiets voor dames die geschikt is voor iemand van 1,65m en geef mij vijf opties en vergelijk deze met elkaar op de belangrijkste functionaliteiten.”

    Op de onderstaande afbeeldingen zie je links het antwoord van Google met daarbij Fietsen binnen shopping (welke niet afgestemd zijn op de zoekopdracht) en algemene zoekresultaten voor damesfietsen. Rechts het antwoord van Perplexity wat dus specifiek gericht is op de gecombineerde zoekopdracht.

    Google voelt de druk om te blijven innoveren en betrouwbaardere, relevantere resultaten te tonen om gebruikers aan zich te binden.

    De focus op betrouwbaarheid en kwaliteit is dus niet alleen een natuurlijke evolutie van Google’s algoritme, maar ook een strategische zet om concurrentiepositie te behouden in een snel veranderend digitaal landschap.

    Een te lange en omslachtige funnel

    Voor simpele vragen of het opzoeken van feiten is het proces bij Google vaak omslachtig: je moet een zoekopdracht invoeren, klikken op een resultaat en vervolgens op de website naar het juiste antwoord zoeken. Gelukkig is Google zich hiervan bewust. Innovaties zoals featured snippets en jump-links naar specifieke content binnen een pagina zijn al stappen in de goede richting.

    Toch blijft Google afhankelijk van content die door andere websites wordt geschreven. Hier ligt een voordeel voor uitdagers zoals Perplexity en SearchGPT. Deze platforms combineren een grote hoeveelheid informatie en genereren met behulp van AI razendsnel antwoorden die vaak sneller en accurater zijn dan de traditionele aanpak van Google.

    Een explosie aan content binnen Google

    In 2020 had Google al meer dan 400 miljard websites in de index, waarbij dagelijks de robots.txt van deze sites wordt gecontroleerd. Aangezien veel van deze websites uit meerdere pagina’s of subdomeinen bestaan, ligt het werkelijke aantal geïndexeerde pagina’s vele malen hoger.

    Sindsdien is de hoeveelheid content alleen maar toegenomen, mede dankzij de opkomst van AI-tools waarmee contentproductie drastisch is versneld. Het gevolg? Google staat voor de enorme uitdaging om deze gigantische database niet alleen correct te beoordelen, maar ook goed te structureren.

    De vraag is echter of deze explosie aan content bijdraagt aan betere zoekresultaten en een betere gebruikerservaring. Veel content voegt weinig waarde toe, omdat het slechts variaties is op al bestaande informatie. Denk aan de talloze ‘top 10’-lijstjes met producten die nooit echt zijn getest.

    Het is dan ook niet verrassend dat Google kritischer wordt in de samenstelling van zijn index. Pagina’s worden steeds vaker wel gecrawld, maar uiteindelijk buiten de index gelaten als ze onvoldoende kwaliteit of relevantie bieden.

    Ook zelf stappen met AI-integratie aan het zetten

    (Let op: dit is een aanname) Een mogelijke ontwikkeling is dat Google, met de opkomst van AI-integraties in de zoekresultaten, steeds kritischer kijkt naar manieren om te bepalen wat nu echt het gewenste zoekresultaat is voor de gebruiker. In plaats van de traditionele 8-10 zoekresultaten waar de gebruiker doorheen navigeert, biedt Google nu een enkel, beknopt antwoord in tekstvorm, met vermelding van relevante bronnen.

    Als deze bronnen echter niet 100% betrouwbaar zijn en verkeerde informatie bevatten, wordt het antwoord van Google ook onjuist. Aangezien AI in staat moet zijn om direct een juist antwoord te geven, wordt het voor Google steeds belangrijker om te kunnen vertrouwen op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de gebruikte bronnen.

    Welke kansen liggen er voor jou?

    De toenemende nadruk op betrouwbaarheid en het leveren van echte toegevoegde waarde biedt kansen voor zowel grote als kleine merken.

    Drie tips voor kleine of nieuwe merken

    1. Focus op kwalitatieve en onderscheidende content:
      Door de groeiende nadruk van Google op contentkwaliteit is het niet meer vanzelfsprekend dat grote bedrijven met veel SEO-waarde altijd goed ranken. Richt je dus op het creëren van diepgaande, waardevolle en unieke content. Dit kan door verder in te gaan op specifieke onderwerpen of door alternatieve contentvormen te gebruiken.
    2. Investeer in expertise:
      Google kijkt steeds meer naar de auteur van de content. Kleine of nieuwe bedrijven hebben vaak generalisten of startende professionals, maar door experts in te huren of gastbijdragen te laten schrijven, kun je snel betrouwbaarheid opbouwen en de kans vergroten om te ranken.
    3. Maak gebruik van je flexibiliteit:
      Kleine bedrijven kunnen creatiever zijn dan grotere organisaties. Gebruik deze flexibiliteit om op externe platformen veel aandacht te genereren, wat bijdraagt aan je merkvolume en positieve signalen die zoekmachines kunnen gebruiken om de relevantie van jouw merk te beoordelen.

    Drie tips voor grote of al langer actieve merken:

    1. Herschrijf de mindset binnen je bedrijf:
      SEO is niet langer een kwestie van simpelweg een lijstje afvinken. Concurrenten doen dit ook, en steeds meer nieuwe spelers begrijpen het SEO-spel. Zet in op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Doe diepgaand onderzoek en zoek uit hoe je daadwerkelijk waarde kunt toevoegen, dit vereist samenwerking tussen verschillende afdelingen.
    2. Van groei naar verbetering:
      Grotere bedrijven hebben vaak de middelen om te groeien, maar het is belangrijk om ook bestaande content verder te ontwikkelen. In plaats van alleen te focussen op nieuwe content, moet je werk maken van het verbeteren en optimaliseren van al bestaande content om posities in zoekmachines te behouden of zelfs te verbeteren.
    3. Laat in-house experts spreken:
      Publiceer content niet onder een gedeeld redactie account, maar focus op individuele auteurspagina’s. Verwijs naar media waar de auteur eerder genoemd is en link naar hun professionele profielen, zoals LinkedIn. Dit vergroot de autoriteit van de auteur en de betrouwbaarheid van de content.

    Tim is co-founder en owned media consultant bij Boundless en heeft meer dan tien jaar ervaring in het optimaliseren van websites en platformen. Zijn focus ligt op het maximaliseren van de impact van eigen bedrijfskanalen. Van SEO en CRO voor websites tot het ontwikkelen van complete websites, data activatie strategieën en het opzetten van uitgebreide marketingstrategieën. Tim heeft gewerkt aan bureauzijde bij Dentsu voor enkele van 's werelds grootste merken, aan klantzijde bij VanMoof, en als freelancer voor bedrijven zoals adidas, Suitsupply, Pricewise en diverse andere B2C en B2B organisaties in uiteenlopende sectoren.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *